Goed werkgeverschap: binden, boeien en behouden van talent. Hoe val je als werkgever op in een krappe arbeidsmarkt? Hoe trek je nieuw talent aan en net zo belangrijk: hoe behoud je bestaand talent? Hier vind je handige informatie, inspirerende voorbeelden en praktische links waarmee je als ondernemer zorgt voor goed werkgeverschap.
Laat als bedrijf zien wie je bent! Val op bij nieuw talent en voorkom dat medewerkers vertrekken. Vertel jouw verhaal. Toon je (maatschappelijke) meerwaarde. Wat maakt het werken bij jouw bedrijf zo leuk, interessant en inspirerend? Er zijn in de Hoeksche Waard verschillende online en offline platforms waarmee je jouw bedrijf in de kijker zet.
Platform Werken & Leren
Blijf op de hoogte van wat er speelt op het gebied van werken en leren in de Hoeksche Waard via de website Werken en leren in de Hoeksche Waard. Meld je gratis aan als werkgever en zet jouw deuren open voor nieuw talent, bijvoorbeeld door het aanbieden van stages, een bedrijfsbezoek of praktijkopdracht. Dit helpt (met name) middelbare scholieren bij het maken van bewuste keuzes als het gaat om de vervolgstudie. En niet onbelangrijk: jij wordt als werkgever gezien en misschien wel onthouden! Zet jouw bedrijf gratis in de spotlights op het platform Werken & Leren in de Hoeksche Waard. Meld je vrijblijvend aan.
Hoeksche Inspiratiedagen bedrijven
Laat zien wat je als werkgever te bieden hebt, tijdens de Hoeksche Inspiratiedag bedrijven. Op deze dag zet je letterlijk jouw deuren open voor nieuw talent. Geef scholieren en werkzoekenden een kijkje in de keuken van jouw bedrijf. De eerste editie van de Hoeksche Inspiratiedag vond plaats in De Bosschen in Oud-Beijerland. Na dit succes gaat de organisatie deze dag ook organiseren voor andere bedrijventerrein in de Hoeksche Waard. Blijf op de hoogte via de website Werken en leren in de Hoeksche Waard. Heb je tips of suggesties? Mail dan naar info@sob-hw.nl.
Hoeksche Vacatures
Geef jouw vacatures meer zichtbaarheid via het Instagramaccount van Hoeksche Vacatures.
Sociaal en inclusief ondernemen: iedereen doet mee!
Sociale ondernemers zijn onmisbaar voor een inclusieve arbeidsmarkt. Werken is voor veel mensen iets vanzelfsprekends, maar dat geldt niet voor iedereen. Wie mag er in jouw bedrijf meedoen? Een inclusieve arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe, creatieve kijk op arbeidspotentieel. Doe hier als bedrijf je voordeel mee. Maar belangrijker nog: maak iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt gelukkig. Een werkplek biedt structuur, stimuleert sociale contacten en draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde. Ontdek wat jij kunt doen!
HWwerkt!
HWwerkt! helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk en biedt werkgevers helpende handen. Dit kan op basis van detachering of door het uitbesteden van (delen van) het productieproces aan de werkplaats van het sociaal ontwikkelbedrijf. Wil je meer weten over de mogelijkheden van HWwerkt! voor jouw bedrijf? Kijk op de website HWwerkt! voor meer informatie.
Werkgevers Servicepunt Rijnmond
Hét digitale platform voor iedereen die aan de slag wil met sociaal en inclusief ondernemen: Werkgevers Servicepunt Rijnmond. Hier vind je meer uitleg over het begrip ‘sociaal ondernemen’, ontdek je hoe sociaal ondernemen jouw imago versterkt en vind je meer informatie over subsidies en regelingen.
Sociaal Return On Investment
Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Uitgangspunt is de gedachte dat iedereen recht heeft op betaald werk. Bedrijven kunnen bij een aanbesteding een SROI-verplichting hebben. Dit geldt in ieder geval voor overheidsinstellingen, maar je kunt ook als bedrijf SROI-eisen stellen. Een SROI-verplichting houdt in dat een bepaald percentage van de loonsom (minimaal 5%) geïnvesteerd moet worden in werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meer informatie vind je op het Werkgevers Servicepunt Rijnmond.
Ontwikkeling personeel: duurzame inzetbaarheid
Medewerkers zijn de basis van het succes van jouw onderneming. Zij moeten de kans krijgen om te leren en zich te ontwikkelen. Dat is goed voor de eigen ontwikkeling en houdt jouw bedrijf wendbaar en concurrerend. Daarbij versterken ontwikkelingskansen de loyaliteit en motivatie van medewerkers en toon je als bedrijf goed werkgeverschap. Redenen genoeg dus om te investeren in de ontwikkeling van personeel. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen en kansen. Laat je inspireren!
Leven Lang Ontwikkelen
Leven Lang Ontwikkelen is een programma van de Rijksoverheid dat zich richt op duurzame inzetbaarheid van mensen. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer informatie over het belang en de mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid voor werknemers en werkgevers.
SLIM-regeling
Ondernemers kunnen via de Rijksoverheid een subsidieaanvraag indienen voor initiatieven gericht op het stimuleren en ontwikkelen in het mkb. De regeling is specifiek bedoeld voor mkb’ers, maar ook grotere bedrijven in de landbouw-, horeca- en recreatiesector kunnen aanspraak maken op de regeling. Doordat er in deze sectoren vaak sprake is van seizoensarbeid is het lastig om een leerrijke werkomgeving te bieden. Je kunt de SLIM-regeling aanvragen via de website van de Rijksoverheid. Hier vind je ook meer informatie.
MBO opleiding Hoeksche Waard
Leren én werken in de Hoeksche Waard. Met een eigen mbo-opleidingsaanbod in de regio vergroten we de kans dat de leerlingen na hun opleiding aan het werk gaan in de Hoeksche Waard. We zetten hierbij in op de ontwikkeling van onderwijs dat goed aansluit bij de praktijk van de bedrijven in onze regio.
LTO Noord
Heb je als agrarisch ondernemer ondersteuning nodig bij de invulling van goed werkgeverschap? Op de website van LTO Noord is hier een speciaal dossier voor aangemaakt: Arbeid en werkgeverschap. De belangenvereniging adviseert onder andere op het gebied van cao’s, wet- en regelgeving en veilig en gezond werken. Ook biedt LTO Noord regelmatig cursussen aan, zowel fysiek als digitaal.
Overweeg je als ondernemen om personeel in dienst te nemen? Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten. Er gelden regels en in het geval van buitenlandse werknemers zijn er een aantal extra verplichtingen. Op de website van de KvK vind je een handig stappenplan met wat je allemaal moet regelen als je personeel wilt aannemen.