Circulair ondernemen

de nieuwe standaard

In de Hoeksche Waard wordt circulariteit de norm. En dat brengt kansen voor ondernemers met zich mee! In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Door verdienmodellen anders in te richten, zijn geen of minder nieuwe grondstoffen nodig. Grondstoffen die steeds schaarser en dus ook duurder worden. De Nederlandse overheid streeft naar een circulaire economie in 2050. Hier ligt een belangrijke rol voor het bedrijfsleven.  

Voor ondernemers bestaan al verschillende wetten en regels die aansturen op circulariteit, zoals het verbod op plastic wegwerpartikelen. Maar je kunt ook zelf aan de slag met circulair ondernemen. Deze manier van ondernemen heeft de toekomst en biedt volop kansen en voordelen. Met circulair ondernemen bespaar je op grondstoffen en de kosten voor afvalverwerking. Bovendien ben je minder afhankelijk van onzekere levertijden en prijsstijgingen. Lees hier alles over circulair ondernemen en ontdek wat het jou kan opleveren.   

16 lokale ondernemers uit de bouw en infra, de gemeente, het Waterschap en de Omgevingsdienst werken samen aan een circulaire keten waarin reststromen, als betonpuin en hout, hoogwaardig worden hergebruikt als grondstof of bouwmateriaal. De ondernemers zijn samen goed voor meer dan 50% van al het bouwafval in de Hoeksche Waard. Door dit afval te gebruiken als grondstof, werken we samen aan een veerkrachtige lokale economie en aan een directe CO2-reductie.
 
Realistisch en praktisch, maar zeker ook ambitieus en innovatief!

Circulair ondernemen is samen ondernemen. Wat voor jouw buurman normaal gesproken afval is, is voor jou misschien een prachtige basis voor de ontwikkeling van een nieuw product. Samen kom je gemakkelijker aan hulpbronnen, innoveer je sneller en creëer je eenvoudiger draagvlak. Een circulair netwerk is daarom heel waardevol. Denk mee hoe we een circulair netwerk kunnen realiseren. Laat het gemeente Hoeksche Waard weten via circulair@gemeentehw.nl.