Energietransitie en besparen

Voor een gezond ondernemersKLIMAAT in de HOEKSCHE WAARD

Een effectieve manier van verduurzamen is energie besparen. Niet alleen omdat het minder vraagt van energiebronnen, maar ook direct de kosten voor energie verlaagt. De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame vormen van energie. Het doel is de CO2-uitstoot te verminderen. Dat is hard nodig. In de eerste plaats voor het milieu en klimaat, maar met de huidige prijsstijgingen ook een mooie kans om kosten te verlagen.

In het landelijke Klimaatakkoord is bepaald dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Gemeente Hoeksche Waard sluit zich op energiegebied bij deze ambitie aan: in de Hoeksche Waard willen we in 2040 energieneutraal zijn. Dat betekent dat er dan in de Hoeksche Waard evenveel duurzame energie wordt opgewekt als verbruikt. Ontdek wat jij kunt doen om bij te dragen aan de energietransitie en welke mogelijkheden en voordelen er voor jou als ondernemer zijn.  

Het verduurzamen van je bedrijfspand of kantoorgebouw levert een grote bijdrage aan de energietransitie. Hoe maak je jouw bedrijfspand toekomstbestendig? Hier vind je meer informatie en advies over de energiebesparende mogelijkheden, subsidies, fiscale voordelen en actuele wet- en regelgeving.

Zakelijk Regionaal Energieloket

Dé kennisbank voor het verduurzamen van jouw bedrijf: het Zakelijk Regionaal Energieloket. Per sector vind je handige informatie over (grote) energiebesparende maatregelen, subsidiemogelijkheden en wet- en regelgeving. Met een handig stappenplan vind je eenvoudig de juiste weg om je pand te verduurzamen en kom je in contact met geschikte vakspecialisten bij jou in de buurt die je helpen met de uitvoering.

Energieke Regio

Voor een helder en onafhankelijk energieadvies ben je bij Energieke Regio Hoeksche Waard aan het juiste adres. Vraag een gratis energiekansenscan aan. Krijg inzicht in de energiemaatregelen die voor jou interessant zijn met oog op praktische haalbaarheid en een aantrekkelijke Return on Investment.

Warmtetransitie bedrijven

De energietransitie vraagt om het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hiervoor heeft gemeente Hoeksche Waard in 2021 in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties de Transitievisie Warmte opgesteld. Hierin staan verschillende ‘sporen’ benoemd die moeten bijdragen aan een aardgasvrije Hoeksche Waard, zoals het stimuleren en helpen bij het nemen van energie- een aardgasbesparende maatregelen (spoor 1) tot het gezamenlijk uitwerken van lokale warmtekansen (spoor 2). Hier ligt natuurlijk ook een belangrijke rol voor ons als ondernemers, onder andere met oog op nieuwe, vruchtbare samenwerkingen.

Er bestaan voor ondernemers verschillende subsidies en financiële regelingen voor energiebesparende maatregelen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een financiële tegemoetkoming of wil je direct een regeling aanvragen? Hieronder vind je meer informatie. 

Stimuleringslening Duurzaamheid

Met de Stimuleringslening Duurzaamheid van gemeente Hoeksche Waard kun je de kosten voor het verduurzamen van je bedrijfspand spreiden. Je hoeft niet in één keer een grote uitgave te doen en je bespaart direct op je energiekosten. Je profiteert bovendien van een extra lage rente. De Stimuleringsregeling Duurzaamheid geldt onder andere voor dak-, vloer- en raamisolatie en zonnepanelen. Kijk voor de voorwaarden en het aanvragen van de lening op de website van gemeente Hoeksche Waard.

Subsidie- en financieringswijzer Rijksoverheid

Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een subsidie of financiële regeling? De Subsidie- en financieringswijzer van de Rijksoverheid helpt je op weg. Door aan te geven in welke sector je werkzaam bent en waarvoor je financiële ondersteuning zoekt, krijg je een handig overzicht op maat. Kijk voor meer informatie en een actueel overzicht van de in de Hoeksche Waard geldende subsidies op de website van het Zakelijk Regionaal Energieloket.

Op bedrijventerreinen liggen veel kansen om samen te verduurzamen. Bijvoorbeeld het gebruik van elkaars reststromen, met elkaar de benodigde energie duurzaam opwekken en delen of het tegengaan van hittestress voor werknemers door groen aan te leggen. Zie je kansen voor het bedrijventerrein waar jij gevestigd bent en wil je hierover eens praten met iemand van de gemeente? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@gemeentehw.nl. In de folder ‘Verduurzaming voor ondernemers’ krijg je alvast een beeld wat de gemeente kan bieden. Voor het duurzamer en aantrekkelijker maken van bedrijventerreinen stelt provincie Zuid-Holland subsidies beschikbaar.

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor kantoorgebouwen met een oppervlakte van 100 m2 of meer een verplicht energielabel C. Voldoet jouw gebouw niet aan de eisen, dan mag het kantoor na deze datum niet meer gebruikt worden. Zover wil je het natuurlijk niet laten komen, dus tijd voor actie! Op de website van gemeente Hoeksche Waard vind je een handig stappenplan. Voor meer uitgebreide informatie kun je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO).

Gebruik je als bedrijf of instelling per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Er geldt een overgangsperiode voor de Energiebesparingsplicht tot 1 juli 2023. Benieuwd of de Energiebesparingsplicht ook voor jou geldt en welke maatregelen je moet nemen? Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) voor meer informatie. De omgevingsdienst is verplicht hierop te handhaven en energiecontroles te houden.

De energietransitie vraagt niet alleen om duurzame gebouwen, maar ook om duurzaam transport. Dat is een breed begrip.  Denk aan de overstap naar een elektrische bedrijfsauto of elektrificatie van je complete wagenpark. Maar ook efficiënte routing, het voorkomen van leegstand van vrachtwagentrailers en een fietsplan zijn voor voorbeelden van duurzaam vervoer.

Daarnaast zijn per 1 januari 2024 werkgevers met meer dan 100 werknemers verplicht om jaarlijks gegevens aan te leveren over het woon-werkverkeer en de zakelijke reizen van werknemers. Dit heet de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit. Lees er hier meer over op de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO).

De Hoeksche Waard staat bekend om de sterke, innovatieve agrarische sector. Deze sector speelt een cruciale rol in de energietransitie. Er liggen duidelijke kansen voor verduurzaming. Dit vraagt in veel gevallen wel om innovaties en nieuwe (keten)samenwerkingen. We zijn hard op weg om onze regio op de kaart te zetten als koploper van duurzame en innovatieve landbouw. Heb je vragen over het verduurzamen van jouw agrarische bedrijf of zoek je ondersteuning? Hieronder vind je meer informatie.

Programma Duurzame Energie LTO Noord

LTO Noord, de belangenbehartiger voor boeren en tuinders, ondersteunt agrariërs met het programma ‘Duurzame Energie’ bij het verduurzamen van hun bedrijf. Het programma richt zich zowel op de integratie van bestaande ‘marktrijpe’ energiebesparingsmaatregelen als op het aanreiken van kennis en tools voor toekomstige opgaven en de ontwikkeling van complexe energiesystemen en innovaties.  

Project Landbouw als vliegwiel voor de energietransitie

Het project Landbouw als vliegwiel voor de energietransitie richt zich op de rol die de landbouw in de lokale energietransitie kan vervullen. Veel van onze agrarische ondernemers hebben al zonnepanelen op de bedrijfsdaken liggen en energiebesparingstechnieken toegepast. Een studie, uitgevoerd door Wageningen University & Research, laat zien dat er nog ruimte op de daken is om het opwekken van zonne-energie uit te breiden. Daarnaast ziet het de voordelen van zogenaamde boerderijmolens. En geeft het slimme oplossingen om met de afgekondigde netcongestie (voor terugleveren van elektriciteit) om te gaan.

Windenergie bij agrarische bedrijven

Gemeente Hoeksche Waard bekijkt de mogelijkheden voor innovatieve ontwikkelingen zoals kleinschalige opwek van windenergie. Hiervoor is een aanpassing van het ruimtelijke beleid nodig. Er zijn meerdere initiatieven ingediend voor kleinere windmolens binnen het agrarisch bouwvlak door agrarische ondernemers. Dit betekent dat er behoefte is aan dergelijke oplossingen. De gemeente stelt randvoorwaarden op, waardoor voor iedereen duidelijk is onder welke voorwaarden de opwek van windenergie gerealiseerd kunnen worden bij agrarische bedrijven, maar ook voor de opslag van de opgewekte energie. Hiermee kan het vergunningstraject/de ruimtelijke procedure versneld worden en daarmee de energietransitie. 

Regionaal netbeheerder Stedin is in de Hoeksche Waard verantwoordelijk voor de aanleg van aardgas- en elektriciteitsnetten. Het bedrijf denkt mee en adviseert ondernemers en de gemeente over infrastructurele uitdagingen en oplossingen. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat het elektriciteitsnet overbelast is. Het risico op stroomstoringen is dan groot. Dat wordt ook wel netcongestie genoemd en kan worden gezien als een file op een snelweg. Helaas is er sinds 1 februari 2024 ook netcongestie in de Hoeksche Waard: nieuwe aanvragen van grootverbruikers (aansluiting groter dan 3 x 80 ampère) voor het terugleveren van (extra) elektriciteit, komen bij Stedin op een wachtlijst te staan. Er zijn geen gevolgen voor ondernemers met een aansluiting voor kleinverbruik (maximaal 3 x 80 ampère). Ook zijn er geen gevolgen voor het afnemen van elektriciteit door groot- en kleinverbruikers.

Netverzwaring en congestiemanagement

Stedin werkt samen met landelijk netbeheerder TenneT aan uitbreiding van het elektriciteitsnet. De netverzwaring is naar verwachting voor het grootste gedeelte van de Hoeksche Waard uiterlijk in 2029 afgerond. Het gebied rondom ‘s-Gravendeel is naar verwachting in 2033 afgerond. Tot die tijd kunnen grootverbruikers, die op de wachtlijst staan voor het terugleveren van elektriciteit, hiermee starten als er ruimte vrijkomt op het elektriciteitsnet en zij aan de beurt zijn. Dit kan als bestaande grootverbruikers in overleg met Stedin op bepaalde momenten meer of minder elektriciteit gebruiken en/of terugleveren. Dit heet congestiemanagement. Stedin kan een vergoeding betalen voor gemiste stroomopbrengsten.

Opslag in batterijen en oplossingen

Het tijdelijk opslaan van de elektriciteit, die niet meteen gebruikt wordt in de bedrijfsvoering, wordt steeds interessanter. Evenals het kijken of je met je buurbedrijven tot een oplossing kunt komen om met de congestie om te gaan. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en van Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) vind je mogelijke slimme oplossingen voor congestie. Ook staan de ontwikkelingen rondom energiehubs niet stil. Een energiehub is een lokale samenwerking tussen meerdere partijen op het gebied van energie. Deze partijen stemmen energieopwekking, -opslag, -conversie en -verbruik op elkaar af.

Heb je vragen aan Stedin? Neem dan contact op met de lokale accountmanager Fred Wolters, per e-mail fred.wolters@stedin.net of telefoon 06 – 55 69 70 62 of 088 – 896 39 63 (algemeen nummer).

Met regelmaat organiseren gemeente Hoeksche Waard, Ondernemersverenging Hoeksche Waard, Energieke Regio, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden en provincie Zuid-Holland een Duurzaamheidsdag voor ondernemers. Meer informatie vind je op de website van gemeente Hoeksche Waard.