Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel soorten criminaliteit en activiteiten die daarmee samenhangen. Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Denk aan omkoping, intimidatie, witwaspraktijken of illegale productie en smokkel via bijvoorbeeld een bestaande infrastructuur, productielijn en/of leegstaande stallen en schuren. Natuurlijk kan ondermijning ook in de Hoeksche Waard plaatsvinden.
De impact op de samenleving is groot. Ondermijning tast de integriteit van het openbaar bestuur en bedrijfsleven aan en de veiligheid staat onder druk. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ondermijning tegen te gaan. Waar kun je als ondernemer terecht met vragen of een ‘onderbuikgevoel’?
Wat doet de politie tegen ondermijning en welke voorbeelden van ondermijning zijn er? Meer informatie vind je op de website van de politie.
Meld Misdaad Anoniem
Vermoed je illegale activiteiten in jouw bedrijf of omgeving? Je kunt dit anoniem doorgeven via Meld Misdaad Anoniem of telefonisch via 0800 – 7000.
Wijkagent bedrijventerreinen
In de Hoeksche Waard werkt Ismahan Bilici als wijkagent voor de bedrijventerreinen. Heb je vragen, vermoed je illegale praktijken of heb je advies nodig? Bel 0900 – 8844 (algemeen nummer) of stuur een e-mail.
Nederland zet zich in tegen georganiseerde misdaad. Meer informatie, praktijkverhalen en adviezen over ondermijning vind je op de website van de Rijksoverheid.
Ondermijning komt in verschillende vormen voor. Denk aan arbeidsuitbuiting, drugscriminaliteit, mensenhandel, vastgoedcriminaliteit en illegale autohandel. Op de website van het centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vind je per onderwerp uitgebreide informatie, praktische documenten en instrumenten die je helpen bij het herkennen van signalen van georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Waar moet je bijvoorbeeld alert op zijn als ondernemer in het buitengebied? En hoe weerbaar ben je als bedrijf?
Voor je het weet tapt iemand je rekening leeg of is je bedrijfshal een kwekerij. Platform Veilig Ondernemen (PVO) helpt ondernemers zich te weren tegen verschillende vormen van criminaliteit. Platform Veilig Ondernemen helpt ondernemers zich beschermen tegen verschillende vormen van criminaliteit. Samen met veiligheidspartners werken zij op regionaal niveau en zoeken actief de verbinding met ondernemers op. Het resultaat: een veiliger ondernemingsklimaat in heel Nederland. Meer informatie lees je op de website van PVO.